fbpx

Dette bør du vite om kontantuttak i utlandet

beste nettbutikk kortHar du vært med om å få uventet høye gebyrer fra å ta ut penger når du har vært utenlands? Da er du ikke alene, å ta ut penger i utenlandske minibanker kan være et riktig tapsprosjekt som byr på mange dyre overraskelser. Hvis du er litt bevist på dette kan du spare mye penger på ferien din i utlandet.

Vi skal her gå gjennom hvordan du kan unngå å bli belastet høye gebyrer når du trenger penger i utlandet.

Så hva bør du egentlig tenke på og hvordan kan man unngå disse gebyrene?

I prinsipp så har nesten alle kredittkort høye uttaksgebyrer utenlands. De store og populære bankene som DNB, Nordea, Handelsbanken og Sparebank 1 har alle høye uttaksgebyrer for kontantuttak i utlandet. Som regel er belastningen et fast beløp, typisk rundt 30 kr, pluss en prosentsats av uttaket som gjerne ligger på 1,5%. Hvis du for eksempel skal ta ut 500 kr med 30 kr i fast gebyr pluss 1,5% av totalbeløpet koster det deg 37,50 kr å ta ut 500 kr. Dette blir fort dyrt om du gjør mange uttak.

Noen banker har gebyrfrie uttak utenlands, som Skandiabanken og Santander Gebyrfri, men de belaster deg med rente fra uttakstidspunktet. Sen renten alltid er høy på et kredittkort blir dette også kjapt ganske så dyrt.

– Et kort skiller seg fra alle andre kort, uten gebyrer på kontantuttak og har heller ikke rente fra uttakstidspunktet.

Bank Norwegian Visa er kortet som hverken tar gebyrer eller belaster deg rente fra uttakstidspunktet. Dette er altså kortet du bør bruke når du skal ta ut penger utenlands.

Visa og Mastercard bestemmer hvilken valutakurs du får

Når du tar ut penger utenlands med kort så er det Visa og MasterCard som setter valutakursen. Valutakkursen er basert på hvilken deal de har med respektive bank og renten på Visa vs MasterCard er omtrent lik.

Alle kort har valutapåslag – Dette gjelder både kredittkort og vanlige debet kort. Valutapåslag er det det koster å bruke kortet utenlands. Påslaget kommer uansett om du tar ut penger eller handler med kortet direkte i butikk. Vanligvis ligger dette gebyret på 1,75 %, men noen banker har dyrere valutapåslag. Her er det ikke noe å spare på men du bør være bevist på at dette gebyret eksisterer.

Ta ut penger i lokal valuta – ikke ta ut penger eller betale overført i norske kroner

Mange banker tilbyr deg å ta ut penger eller betalte for varer og tjenester i norske kroner, istedet for lokal valuta. Ikke bruk denne funksjonen uansett om det høres bra ut. Hvis du overfør betalingen eller uttaket til norsk valuta kan banken selv sette vekslingskursen, som garantert ikke noe som kommer til å være gunstig for deg. Det er mye sikrere å bruke Mastercard og Visa sine vekslingskurser.

Utenlandske minibanker bestemmer sine gebyrer selv

Dette er en viktig punkt. Uansett om du har følgt alle tips og triks kan altså minibanken ta gebyr når du tar ut penger. Gebyrene kan være både prosentsatser på uttakbeløpet eller et fast beløp. Bankene skal være pliktige på at opplyse deg om dette når du tar ut penger, men vi er litt tvilende til at dette fungerer i praksis alle steder. Vårt tips her blir at hvis du finner et bra sted å ta ut penger i en minibank som ikke belaster deg gebyrer, fortsett å bruk denne minibanken. Selvsagt bør du også lese informasjonen minibanken gir deg når du bruker den.

  • opptil 20 % rabatt i mer enn 200 nettbutikker.
    Reise- og avbestillingsforsikring inkludert.
    Mulighet for betalingsfri måned & ingen maksgrense på fordelsbonus.
    Aldersgrense: 18 år
    Maks Kreditt: 150 000,-
    Rentefri Kreditt: 45 dager
    Bra rabattprogram og bra på reise
    Eff. rente 30,33 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 717 kr. Totalt 16 717 kr.
  • 1% bonus på alle kjøp og 2% på dagligvarer.
    Gebyrfrie uttak i utlandet.
    Reise- og avbestillingsforsikring.
    Aldersgrense: 18 år
    Maks Kreditt: 100 000 kr
    Rentefri Kreditt: 45 dager
    Velg Cashpoints eller Cashback
    Eff. rente 23,1%, 15.000 o/12 mnd, kost. 1.764. Tot. 16.764.
Finn ditt perfekte kredittkort