fbpx

Tips om kortbruk i utlandet

kredittkort

kredittkort

1. Ha alltid med deg 2 kort
Både av sikkerhetsmessige og praktiske grunner bør du alltid ha med deg to kort når du er ute på reise – et bankkort knyttet til din brukskonto og et kredittkort. Ikke ta med deg alle kortene du har. Du vil ikke reise hjem uten noen kort dersom du skulle miste dem i utlandet.

2. Oppbevar kortene hver for seg
Da har du alltid penger tilgjengelig og en ekstra reserve dersom du skulle være så uheldig å miste eller bli frastjålet et av kortene. Aldri legg fra deg kortet i baren eller andre steder dersom du ikke kan stole 100% på betjeningen. Betal heller flere ganger og sørg for å få kortet tilbake straks du har betalt.

3. Betal alltid i lokal valuta
Det lønner seg alltid å velge å betale i lokal valuta i stedet for i norske kroner. Grunnen til at du bør betale i lokal valuta er at de ulike stedene opererer med egne vekslingskurser, som ofte er langt dyrere enn bankenes valutakurser.

4. Vær ekstra oppmerksom
Ta vare på kvitteringer og sjekk hvilket beløp du godkjenner når du betaler for deg. Det kan komme godt med hvis du i ettertid oppdager noe feil. Ikke ta ut kontanter hvis du ser noe merkelig eller unormalt med minibanken. Finn heller en annen minibank. «Skimming» av bankkort – at noen har satt opp en «juksekortleser» utenpå den opprinnelige kortleseren forekommer oftere i utlandet enn her hjemme. Sørg alltid for å skjule koden din for andre når du taster den i minibanken eller på en betalingsterminal.

5. Kredittkort kan lønne seg
Hoteller og leiebilfirmaer verden over reserverer ofte et beløp i en periode som en garanti for din betaling. Betaler du med kredittkort i stedet for ditt bankkort knyttet til din bankkonto, unngår du at penger blir bundet opp på din brukskonto i denne perioden. Dessuten har du større sjanser for å få tilbake pengene dine fra kredittkortselskapet enn fra banken din, om du skulle bli lurt på en eller annen måte.

6. Husk å lagre nummeret til sperretjenesten fra utlandet på din mobiltelefon før du reiser.