fbpx

Fem grunner til at du bør ha kredittkort med på reisen

Det er ofte tryggere å bruke kredittkort fremfor vanlige bankkort. Fordelene er spesielt gunstige når du skal reise til utlandet. Er du smart og betaler hele regningen innen forfall, trenger heller ikke kredittbruken å koste noe ekstra.

Kredittkort gir bedre sikkerhet

Om du er uheldig og blir svindlet på reisen, er det best at det er kredittkortet ditt det gikk ut over. Kredittselskapets ansvar gjør at din risiko for tap er betydelig lavere, enn om svindelen gjelder et debetkort. Det er også enklere å få medhold på klager på feil og mangler på varer du kjøper i utlandet, og du slipper i tillegg risikoen for at din egen bankkonto tømmes.
Sett deg uansett inn i hvilke retningslinjer du må følge, og hvordan du bruker og oppbevarer kortet forsvarlig.

Du kan få gratis reiseforsikring

Om du reiser ofte bør du vurdere å skaffe deg kredittkort som gir gratis reise- og avbestillingsforsikring. Forsikringen vil gjelde så lenge minst halvparten av transportkostnadene er betalt med kortet, for eksempel flybilletten. Den burde du uansett betale med kredittkort, i og med at du da har bedre forbrukerbeskyttelse.
Skal du på ferie med familien, blir gratis reiseforsikring enda mer lukrativt. Forsikringen gjelder normalt for inntil fire personer (deg inkludert), så lenge de medreisende sine transportkostnader er betalt på samme vis. Kombiner gjerne med helårs reiseforsikring dersom du ønsker bedre dekning, og høyere grenser for erstatningsbeløp.

Derfor er kredittkort bra og ha på reisen

Du unngår å bli blakk

Det kan være flere grunner til at du blir pengelens på reisen. Du kan miste eller få frastjålet kontanter og betalingskort, kortene kan bli ødelagte, eller du kan sløse bort hele reisekassa. Har du med et kredittkort på reisen, har du også alltid penger i bakhånd.
Her gjelder det å ikke oppbevare alle betalingskort på samme sted. La for eksempel en du reiser med ta vare på bankkortet, mens du selv bærer på deg kredittkortet, eller du legger igjen et av kortene i hotelsafen. Du kan også skaffe deg et kredittkort som er tilknyttet Apple Pay eller Google Pay. Da har du med deg ”kortet” på telefonen din, mens selve plastikken ligger igjen på et trygt sted.

Du har bedre kontroll på utgiftene

Fordi du ikke trenger betale tilbake før forfallsdatoen på neste faktura, har du normalt tid nok til å gå igjennom alle transaksjonene. Du kan sette deg ned med nettbanken etter at du er kommet hjem igjen, og kontrollere at kvitteringene stemmer med beløpene på fakturaen, eller på nettsaldoen din.
Dette sikrer deg mot svindel og feil, i tillegg til at du også får bedre oversikt over hva reisen egentlig kostet deg.

Du trenger ikke vente på lønninga

Hva gjør du om det dukker opp et meget godt tilbud på en reise, men det er fortsatt et par uker igjen til lønningsdag? Har du kredittkort kan du slå til på tilbudet nå, og så betale tilbake til kredittselskapet ved neste forfall. Så lenge hele summen blir tilbakebetalt, slipper du rentekostnadene.
Alle norske kredittkort gir en rentefri kreditt på mellom 45 og 52 dager, det vil si frem til forfallsdatoen på regninga. Husk at rentefritaket ikke gjelder for uttak av kontanter.

FAQ

Hvorfor er kredittkort best når reiseoperatøren går konkurs?
De fleste reiseselskap er medlemmer av Reisegarantifondet, men erstatningssummene herfra er ikke alltid dekkende. Det kan også ta lang tid før erstatningen utbetales. Denne problemstillingen unngår du når reisen er betalt med kredittkort. Du taper ikke pengene, og vil ha midler tilgjengelig til å skaffe deg nye billetter.

Koster kortbruken mer i utlandet enn hjemme i Norge?
Alle kredittkort er gebyrfrie når det gjelder kjøp av varer og tjenester, også i utlandet. Imidlertid må du betale et valutapåslag. Dette påslaget er vanlig også når du betaler med debetkort. Husk at uttak av kontanter alltid koster penger, og som regel både i form av renter og gebyrer. Bruk fortrinnsvis debetkortet til dette formålet.

Kan jeg få nødkort i utlandet?
De fleste kortselskap tilbyr nødkort dersom du mister eller får frastjålet kredittkortet ditt. Merk deg at gebyrene kan være høye for denne tjenesten, og ofte opp mot 900 kroner. Innenfor Europa tar det normalt et par dager fra du ber om et nødkort, til du mottar det.