fbpx

Kredittkort og Betalingskort i Norge – forstå forskjellen

Kredittkort og betalingskort har blitt en integrert del av det økonomiske landskapet i Norge, hvor et flertall av befolkningen nyter godt av den lettvinte tilgangen til elektronisk kreditt. Disse plastkortene, fortrinnsvis utstedt av fremstående aktører som Visa og Mastercard, åpner opp for en verden av finansielle muligheter. Med disse kortene i lommeboken, kan du nyte godt av en rekke fordeler og bekvemmeligheter.

Likevel, oppfattelsen av kredittkort er ikke entydig positiv, og de har tidvis blitt sett på med et kritisk blikk. Noen velger å holde seg unna å bruke kredittkort fordi ideen om å handle på kreditt rett og slett ikke appellerer til dem. På den annen side finnes det mange som strategisk utnytter de økonomiske fordelene som kredittkort kan tilby, og dermed maksimerer sine personlige finanser.

kredittkort og betalingskort

Forskjellen mellom kredittkort og betalingskort

Med et kredittkort blir transaksjoner derimot akkumulert gjennom måneden. En faktura blir sendt til deg for betaling neste måned, slik at du kan handle for mer enn hva du har tilgjengelig på bankkontoen din for øyeblikket.

Benytter du et betalingskort, vil beløpet trekkes direkte fra din bankkonto. Betalingskort, ofte utstyrt med en BankAxept-logo i Norge, lar deg disponere over eksisterende saldo.

Fordelene ved å benytte et kredittkort

Gebyrfri låneperiode under bestemte vilkår

Med mange kredittkort kan du nyte godt av en periode hvor ingen renter påløper, ofte fra dagen kjøpet blir gjort til fakturaens forfallsdato. Dette gir deg mulighet til å utsette betalingen opptil 30–60 dager uten ekstra kostnader. Viktig å merke seg er:

  • Spesifikke transaksjoner som minibankuttak eller betaling av regninger kan utelukkes fra denne rentefrie tiden, og rentekostnader vil da påløpe med en gang.
  • Hvis du ikke betaler fakturaen ved forfall, vil rentene vanligvis begynne å løpe fra kjøpsdatoen, og dette kan gjøre kostnadene mer komplekse.

Bonusprogrammer og nedslag i pris

Du kan oppnå flere fordeler med kredittkort, som bonusprogrammer og prisavslag:

  • Forsikringer, bonuspoeng eller rabatter ved kjøp er ofte inkludert når du bruker kredittkortet.
  • Spesielt forsikringspakker, for eksempel reiseforsikring, kan tilby nytte så lenge kjøpet er gjort med kortet.
  • Noen kort tilbyr rabatter på bensin og andre varer i bestemte kjeder eller butikker.

Midlertidig økonomisk reserve

Et kredittkort kan gi deg en midlertidig finansiell reserve og kan være nyttig for uforutsette utgifter:

  • Det anbefales å ha en realistisk tilbakebetalingsplan for å håndtere den benyttede kreditten riktig.
  • Imidlertid kan kredittkortkostnadene overgå lånekostnader uten sikkerhet, så det er verd å sammenlikne disse valgene nøye.

Negative aspekter ved bruk av kredittkort

Kredittkortbruk innebærer lån

Når du benytter kredittkortet, er det viktig å forstå at det i realiteten er et lån du må tilbakebetale. Selv om kredittgrensen er tilgjengelig, representerer den ikke dine egne penger, men et beløp du låner og som skal betales tilbake. Å holde oversikt over utgifter kan bli mer krevende når de ikke trekkes direkte fra bankkontoen din. De fleste kortleverandører tilbyr en app eller en saldotjeneste, men å holde styr på én konto med ett kort kan være mindre komplisert.

Viktigheten av å betale fakturaen ved forfall

For å dra nytte av kredittkortets fordeler, bør du betale hele det skyldige beløpet innen forfallsdato. Frister det høyere renter ofte knyttet til kredittkort vil oppveie fordeler som rabatter eller bonusprogrammer. Selv om sporadisk utsatt betaling ikke nødvendigvis medfører store kostnader, kan konstant utsettelse av betalinger bli en dyr vane. Dersom du opplever at din kredittkortgjeld spirer ukontrollert, kan refinansiering være en mulighet. Det er da essensielt å nedjustere fremtidig bruk av kredittkortet ditt.

Tips for Kredittkortbruk
Sett en personlig kredittgrense lavere enn kortets maksimum
Sørg for å alltid betale full faktura til forfallsdato
Lytt til varsler om høy saldo eller overdreven kortbruk
Vurder refinansiering om nødvendig, og juster deretter forbruksvanene

Oppsummering og konklusjon

Bruken av kredittkort og betalingskort be har relevans for din økonomiske hverdag basert på dine forbrukervaner. Dersom du tar veloverveide valg ved å velge kort med minimale gebyrer, unngå unødvendig bruk av kreditt og betaler fakturaer ved forfall, kan kredittkortet være en nyttig økonomisk verktøy.

På den andre siden, hvis du ikke gjennomgår ulike kredittkorttilbud, handler impulsivt på grunn av tilgjengelig kredittramme og utsetter betalinger, vil kredittkortbruken antageligvis lede til uønskede kostnader.

Oversikt over finansene dine er essensielt, herunder bruk av kreditt og betaling. Fordelene med kredittkort representerer ofte ikke store pengesummer, så dersom du er usikker på evnen til å håndtere tilgjengelig kreditt, kan det være en god beslutning å unnvære kredittkortet.

Er du en nøktern kortbruker som vurderer kredittkortfordeler som bonuspoeng, rabatter, og rentefrie perioder, kan kredittkort være et fordelaktig betalingsmiddel for deg.

 

Sammenlign kredittkort her